REGIO.  Vlaams minister voor sociale economie Hilde Crevits heeft 111 investeringsprojecten goedgekeurd in het kader van twee projectoproepen voor maatwerkbedrijven. Daarvan zijn er zes uit het Waasland, goed voor 256 835,42 euro. Concreet gaat het over steun voor investeringen in aangepaste werkprocedures, ondersteunende technologie, duurzame vervoersmiddelen op maat of gemoderniseerde productie-eenheden.  Het moet de maatwerkbedrijven toelaten om te groeien tot sterke en wendbare ondernemingen. 

Ergasia uit Stekene stelt mensen met autisme tewerk en krijgt een subsidie van 52.160 euro. Ergasia wil op ergonomie inzetten door langdurige ziektes door rugproblemen zoveel als mogelijk te voorkomen. Met de goedgekeurde projectsubsidie zal het bedrijf in hoogte verstelbare werktafels kopen voor het inpakken van hun chocolade. Daarnaast wil ze met de aankoop van een minibusje op CNG de verplaatsingsstress  van haar medewerkers aanzienlijk verminderen. 

Den Azalee uit Sint-Niklaas krijgt 24 228,62 euro voor de vervanging van een dieselvoertuig door CNG-wagen voor energiescanners en textielophaling. Verder gaat er geld naar Jobs & Milieu uit Sint-Niklaas (16 133,56  euro) voor de aankoop van elektrische tuinmachines,  Maatwerkbedrijf Mo clean uit Sint-Niklaas (54 350,40 euro) voor de aankoop van een geautomatiseerde straalmachine voor reiniging, ontlakking en ontroesting van fietsen, Maatwerkbedrijf Spoor2 uit Moerzeke (65.000 euro) voor de ondersteuning van digitale processystemen van doelgroepmedewerkers en Sociale Werkplaats De Cirkel uit Lokeren (44 962,84 euro) voor de aankoop van een slim kassasysteem en een CNG voertuig. 

"Vandaag zijn er meer dan 25.000 werknemers aan de slag in de sociale economie in Vlaanderen. Ook onze maatwerkbedrijven moeten een antwoord kunnen bieden op veranderingen in de maatschappij. Via technologie en innovatie kunnen we de werkomstandigheden en -procedures van de werknemers in maatwerkbedrijven verbeteren. Dat gebeurt onder meer via co-bots die de werknemers een hand toesteken bij bepaalde opdrachten of via een vernieuwend lichtsysteem die de werknemers stap per stap aantoont wat ze moeten doen. Met de investeringen, o.a. ook in duurzaamheid en kwaliteit, versterken we de maatwerkbedrijven en kunnen ze doorgroeien tot sterke en wendbare ondernemingen.", aldus Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits. (mb)