SINT-NIKLAAS/LOKEREN. Het Vitaz-ziekenhuis heeft nieuwe vacatures voor zorgondersteuners.  Zij worden onder meer de rechterhand van de verpleegkundigen. Naast basiszorg zullen de zorgondersteuners ook logistieke en administratieve taken op zich nemen. Daardoor zullen verpleegkundigen zeg meer kunnen focussen op hun kernopdracht. 

"Uit analyse blijkt dat verpleegkundigen vaak taken uitvoeren die andere zorgprofielen ook op zich kunnen nemen", zegt Henk Cuvelier, verpleegkundig & paramedisch directeur bij Vitaz en voorzitter van het Netwerk Verpleegkundige, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen. "Denk maar aan het typische belletje in het ziekenhuis. De patiënt belt, de verpleegkundige gaat luisteren en finaal vraagt de patiënt om hulp bij hygiënische basiszorg. Dit hoeft niet noodzakelijk door een verpleegkundige te gebeuren."

Vitaz wil minstens 20 zorgondersteuners aantrekken. Ook mensen zonder diploma hoger onderwijs kunnen voor de nieuwe functie solliciteren. "We zoeken mensen die geïnspireerd en enthousiast zijn om samen met ons team te zorgen voor onze patiënten", geeft Henk Cuvelier mee. "We voorzien trouwens opleiding en begeleiding op de werkvloer, dus laat dat je vooral niet tegenhouden.". Om de vacatures in te vullen organiseert Vitaz online jobsessies op 24 oktober en 7 november. Wie wil deelnemen aan die jobsessies moeten vooraf inschrijven via vitaz.be/online-jobsessies. De zorgondersteuner-vacature is te bekijken op werkenbijvitaz.be

Het initiatief kadert binnen het actieplan ‘Samen aan zet, herteken de zorg’, waarmee het ziekenhuis een antwoord wil bieden op het algemene tekort aan verpleegkundigen.  (mb)