SINT-NIKLAAS. Twee jaar geleden gingen alle ziekenhuizen in ons land in lockdown door de covid-pandemie. Wat volgde, was een periode van een enorme inzet, flexibiliteit en moed voor de medewerkers van de ziekenhuizen. De verhalen van 67 medewerkers, artsen en patiënten over deze periode zijn nu gebundeld in een 100 pagina’s dikke boek. Het boek wordt enkel intern in de Vitaz-ziekenhuiezen verspreid. Binnenkort zullen een paar van deze verhalen verschijnen op vitaz.be. 

Het boek komt er op initiatief van verpleegkundig en paramedisch directeur Henk Cuvelier. "Voor onze medewerkers is het een ongelooflijk hectische en impactrijke periode geweest, waarin het vaak zo druk was dat ze niet goed wisten hoe het er op andere afdelingen aan toeging. Hun deskundigheid, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidszin roepen enorm veel respect op. In dit boek hebben we getuigenissen gebundeld, een kleine greep uit hoe onze 3.079 medewerkers en 323 artsen dit covidtijdperk hebben beleefd. We willen deze verhalen tot leven brengen en bewaren, zodat mensen ze binnen vijf of tien jaar nog eens ter hand kunnen nemen en reflecteren op deze bijzondere periode. Ik wil mijn dank richten naar de leden van de coördinatiecel en specifiek ook naar de medisch directeur dr. Philip Nieberding, die vanaf dag één van de covidcrisis deze cel leidde en steeds de brugfunctie naar de Medische Raad en het artsenkorps verzorgde."

"Met deze publicatie willen we dankbaar terugblikken op deze markante periode, die vooral duidelijk maakte dat de strijd tegen covid niet gewonnen werd door individuele superhelden, maar door professioneel en geëngageerd teamwerk. Alle geledingen van ons ziekenhuis hebben hun verantwoordelijkheid genomen en de krachten gebundeld om ons ziekenhuis twee jaar lang in een continue staat van paraatheid te houden. Samen hebben wij de crisis bedwongen en daar zijn wij als raad van bestuur enorm trots en dankbaar voor!", besluit algemeen directeur Stefan Van den Brouck. (mb, foto’s: Studio Fameus)