SINT-NIKLAAS. Met een symbolische mensenketting is vrijdag de verhuis van het stadsarchief afgerond. Het archief was een tijd lang ondergebracht in de kelder van de bibliotheek. 

Het gaat onder meer over het foto- en filmarchief, het moderne archief van de deelgemeenten en de vele reeksen administratieve stukken uit de 19de en 20ste eeuw. In het nieuwe deel van het stadhuis kan het archief in de beste omstandigheden bewaard worden. Hiermee komt hopelijk een einde aan de zoektocht naar een gepaste onderkomen voor het archief dat eind jaren ‘90 startte.  Het stadsarchief beschikt voortaan over een ruime studiezaal waar bezoekers archiefstukken kunnen raadplegen. Die zal in de toekomst vier halve dagen per week toegankelijk zijn. 

De volgende stap is de digitalisering van het archief. De stad lanceert op 14 november een nieuwe archiefwebsite die het ‘digitale geheugen van de stad’ moet worden. Het aanbod zal bestaan uit onder andere plaatsen, personen of gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad, compleet met filmbeelden en foto’s. (mb, foto: stad Sint-Niklaas)