STEKENE. De acht partners van het project Moervaartvallei hebben een nieuwe  samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee willen ze vooral werk maken van fase 2 van van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Moervaartvallei, waarbij de natuur en landbouw in de Moervaartvallei worden versterkt. Die vallei strekt zich uit over zeven Oost-Vlaamse gemeenten tussen Gent en Stekene.

Betrokken partners zijn de Provincie Oost-Vlaanderen, North Sea Port, Stad Gent en Sint-Niklaas en gemeente Wachtebeke, Moerbeke, Lochristi en Stekene. 

Voor het gebied liep van 2017 tot 2020 al een zogenaamd ‘Strategisch Project’ in uitvoering van het Vlaams ruimtelijk beleid. Omwille van de uitbreiding van het Gentse deel van North Sea Port binnen het havengebied dreigde natuur te verdwijnen. De compensatie hiervan werd gepland in de Moervaartvallei, maar stuitte op verzet. In opdracht van de minister van Omgeving, Natuur en Landbouw ging de gouverneur in overleg met de landbouworganisaties en natuurverenigingen om een voorstel uit te werken voor de inrichting van de vallei. Met succes. De gedragen consensus tussen alle middenveldpartners resulteerde in 2018 in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Moervaartvallei Fase 1.

Het werk was echter nog niet af en er wachtten ook nieuwe uitdagingen. Daarom werd een nieuwe samenwerkingsovereenkomst opgesteld, waarmee de samenwerking tussen de partners wordt verdergezet. De officiële ondertekening, die omwille van de coronapandemie werd uitgesteld, vond donderdag 29 september plaats in Wachtebeke, langs de oevers van de Moervaart. (mb)