SINT-NIKLAAS.  De stad Sint-Niklaas wil met een stadsmunt inwoners belonen om lokaal te kopen of wenselijk gedrag vertoont op vlak van onder andere mobiliteit, ecologie of sociale cohesie. De stadsmunt wordt ontwikkeld in samenwerking met diverse stakeholders zoals inwoners, handelaars, middenveld en experten. Het gebruik van de stadsmunt zal ook data opleveren die de stand en handelaars in staat zal stellen om gerichte campagnes op te zetten en meer inzichten zal geven in het profiel van consumenten. De stad krijgt hiervoor 117.218 euro steun vanuit het Europees Fonds voor regionale Ontwikkeling (EFRO) en 58.609 euro vanuit Vlaanderen.

Het Sint-Niklase project is een van de 8 projecten die onlangs door Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits zijn goedgekeurd. Minister Crevits wil steden en gemeenten zo de mogelijkheid bieden om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken met hulp van technologie en digitalisering. 

"De coronacrisis treft de lokale economie in onze steden en gemeenten zwaar. Winkels kunnen dan wel onder voorwaarden open blijven, toch grijpen veel ondernemers naar het digitale om te kunnen blijven werken. De 8 projecten die goedgekeurd werden gaan aan de hand van technologie en digitale transformatie op zoek naar manieren om dit in goede banen te leiden en willen handvatten aanreiken voor nieuwe businessmodellen.", aldus minister Crevits. De acht projecten krijgen samen 1,9 miljoen euro Europese steun. Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits zorgt voor 1,84 miljoen euro cofinanciering. (mb)