REGIO. De provincie Oost-Vlaanderen geeft 146 227 euro subsidies aan acht innovatieve projecten binnen het thema lokaal kopen en genieten. Daarvan komen er twee uit het Waasland: het Reizend veggiecafé van werkgroep FIT uit Moerbeke-Waas en het project ‘Boeren en Burgerbeweging Waasland’ van Solidagro vzw uit Sint-Niklaas. 

Met het Reizend veggiecafé willen de vrijwilligers van de werkgroep FIT een gezonde budgetvriendelijke vegetarische maaltijd koken met producten uit de eigen omgeving. Daarvoor trekken ze vijf keer per jaar door de gemeente. Het vernieuwende bestaat onder meer uit het voorzien van promotiemateriaal voor de korte keten en het stimuleren van voedselteams en de vegetarische keuken. 

Het project ‘Boeren en Burgerbeweging Waasland’ van Solidagro vzw uit Sint-Niklaas brengt landbouwers en geïnteresseerde consumenten samen met trainingsessies in duurzame landbouw en  participatieve werkdagen op boerderijen. Tegelijkertijd worden een aantal percelen aangelegd volgens de principes van ‘herstellende landbouw’. De provincie is van mening dat deze innovatieve vorm van gemeenschapsondersteunde landbouw inspirerend kan werken voor andere organisaties en regio’s binnen en buiten de provincie.

"De Provincie kende in 2020 al 146 227 EUR subsidies toe aan acht innovatieve projecten in de land- en tuinbouw. En dat bedrag zal uiteindelijk hoger liggen, want er komen nog projectaanvragen binnen. De projecten zetten in op zowel lokaal kopen als op lokaal genieten.", zegt gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Landbouw en Platteland, "Door het grote succes van de projectoproep en de groeiende interesse in lokaal voedsel, verlengen we in 2021 het thema ‘Lokaal kopen en genieten’ voor het subsidiereglement Innovatieve projecten in de land- en tuinbouw. Naast verenigingen of vzw’s kunnen ook lokale besturen een beroep doen op deze subsidie."

Subsidieaanvragen moeten minstens een maand voor aanvang van het project ingediend worden. De projectsubsidie bedraagt minimum 2 500 en maximaal 25 000 euro. De maximale looptijd van een project is 18 maanden. De voorwaarden, de procedure en het aanvraagformulier zijn terug te vinden op oost-vlaanderen.be/subsidie-innovatieve-projecten. (mb)