LOKEREN.  De invoering van de identiteitskaart in Lokeren wordt niet door iedereen enthousiast onthaald. PVDA Lokeren heeft nog heel wat vragen bij de veiligheid en beveiliging van de gegevens. Vanavond om 20 uur zal PVDA dan ook actie voeren voor het stadhuis met slechts één eis: "Stop de vingerafdruk".  

Enio Serluppens verwijst naar de voorstelling van de nieuwe identiteitskaart op 14 januari. Toen toonde burgemeester Antheunis heel wat persoonlijke gegevens aan de media.  Ook gaat volgens Serluppens de invoering van de vingerafdruk op de identiteitskaart in tegen het advies van de  Gegevensbeschermingsautoriteit, is het een schending van de GDPR-wetgeving en is er nog heel wat kritiek van technische experten en privacy-experten. Voldoende voor PVDA om aan de alarmbel te trekken. 

"Experts waarschuwen ook voor ‘function creep’, waarbij al die gegevens gebruikt worden voor een ander doel dan oorspronkelijk bedoeld.", zegt Serluppens, "Hoe kan de overheid garanderen dat er geen misbruik wordt gemaakt van onze vingerafdruk op de chip van onze identiteitskaart? Wij eisen dat het stadsbestuur in Lokeren zich die vraag stelt, zich hier uitvoerig over informeert bij de experten en zich mee verzet tegen de invoering van dit systeem."

#ikweiger

Het verzet tegen de elektronische identiteitskaart met vingerafdrukken is niet aan zijn proefstuk toe. Eind 2018 werd er op de sociale media al fel geprotesteerd: met de hashtag #ikweiger lieten velen weten dat ze er niet aan denken om hun vingerafdrukken te laten registreren. "Maar het stadsbestuur van Lokeren heeft blijkbaar geen oren naar die protesten. Ook niet naar de negatieve adviezen van zowel de Gegevensbeschermingsautoriteit, als meerdere professoren, technische experten, privacy experten… En daarom komen wij op straat. Wij roepen iedereen op om als teken van protest om 20 uur naar het stadhuis te komen!", eindigt Serluppens. (mb)