ZWIJNDRECHT. Sinds kort is het mogelijk om een vergunning te krijgen voor een parkeerplaats of een berging in de voortuin. Daarvoor heeft het gemeentebestuur van Zwijndrecht een beleidslijn ontwikkeld. Er zijn wel een aantal voorwaarden. 

Enkel voortuinen van minstens 6 meter breed en 5 meter diep komen in aanmerking voor een vergunning om er een parkeerplaats te voorzien. En die moeten zo gelegen zijn dat er geen openbare parkeerplaats of openbaar groen moet sneuvelen. Verder moet minstens de helft van de voortuin onverhard blijft en minstens een derde van de voortuin moet kwalitatief worden vergroend. 

Wie een rijwoning heeft, kan een vergunning krijgen voor een fietsenberging van maximaal 5 m² of een afvalberging van maximaal 1.5 m² in de voortuin. Voorwaarde is dat de rest van de voortuin onverhard blijft, de berging gebouwd is met duurzame materiaal en het straatbeeld niet wordt verstoord. 

Voor bestaande constructies heeft Zwijndrecht een oplossing bedacht: "Niet-vergunde parkings en bergingen die aan de beleidslijn voldoen, kunnen geregulariseerd worden. Wat niet aan de beleidslijn voldoet, moet vroeg of laat verdwijnen."  De volledige beleidslijn is terug te vinden op zwijndrecht.be. (mb)