SINT-NIKLAAS. Familiebedrijf Niko uit Sint-Niklaas, Belgische marktleider in de productie van elektrisch installatiemateriaal en huisautomatisering, heeft maar liefst twee Henry van de Velde Awards gewonnen. Dat zijn de zogenaamde ‘Oscars van de designwereld’.  Niko kreeg een award in de categorie ‘Company’ voor zijn grensverleggende focus op design. Een tweede award was er in de categorie ‘Habitat’ voor de innovatieve schakelaar  touchswitch. De touchswitch is een elektronisch bedieningspaneel dat op eenvoudige wijze een klassieke schakelaar kan vervangen. Het bedieningsscherm heeft de grootte van een klassieke schakelaar, kan volledig gepersonaliseerd worden en tot twaalf verschillende functies aansturen.

"Doordacht product design is een handelsmerk van Niko en wordt altijd van bij de eerste fase mee in de ontwikkeling van een product betrokken.Daarbij gaat het niet alleen over de vormgeving van een product. Het moet ook gebruiksvriendelijk zijn, makkelijk te installeren én lang meegaan. De touchswitch is daar een mooi voorbeeld van.", zegt Luc Meirlaen, Design Director bij Niko.

Het is niet de eerste keer dat Niko in de prijzen valt. De afgelopen 100 jaar kreeg het bedrijf verschillende design awards zoals Red Dot awards, iF awards, A’ Design Awards en recent nog een ‘Factory of the Future’ award vanwege zijn inspanningen voor een toekomstgerichte productie. 

De Henry van de Velde Awards zijn een initiatief van Flanders DC  in samenwerking met OVAM. (mb)

de touchswitch van Niko (foto: Niko)