MOERBEKE/SINT-GILLIS-WAAS. De gemeenten Moerbeke en Sint-Gillis-Waas starten met een vrijwilligersplatforms om alle solidariteitsacties te coördineren. Het principe is eenvoudig: op een website worden alle hulpvragen en hulpaanbieden verzameld. Nadien worden vrijwilligers gekoppeld aan personen die hulp hebben gevraagd. 

In Sint-Gillis-Waas neemt het Welzijnshuis die coördinatie op zich. Zowel mensen die hulp vragen als vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de website sint-gillis-waas.be/sgw-helpt, via het telefoonnummer 03 202 80 70 of via het emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In Moerbeke bundelt het Sociaal Huis alle vrijwilligers en hulpvragen op de website moerbeke.be/moerbekehelpt. Aanmelden kan er ook telefonisch op het nummer 09/346 81 61 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het Sociaal Huis brengt vrijwilligers die zich willen inzetten in verbinding met de noden die er zijn. "In deze tijden is een solidair gebaar heel veel waard. Met dit platform kunnen we dat actief en ten volle ondersteunen.", zegt Sarah Poppe van de gemeente Moerbeke. "Daarnaast voorzien we een pagina op onze website waar zelfstandigen en ondernemers hun aangepaste dienstverlening kunnen doorgeven. De pagina is bereikbaar op moerbeke.be/moerbeekse-zelfstandigen-en-ondernemers."

De Vlaamse overheid voorziet voor alle 'coronavrijwilligers' een gratis verzekering voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand. Vrijwilligers registeren zich via vlaanderenvrijwilligt.be/vlaanderen-helpt. (mb)