SINT-NIKLAAS. Een dertigtal medewekers van maatwerkbedrijf Den Azalee uit Sint-Niklaas is gestart met het maken van twee type mondmaskers. Het gaat om chirurgische gezichtsmakers voor de woonzorgcentra in de regio. Het tweede type is voorzien van een speciale filter en gaat naar de brandweerlui en ambulanciers van de Hulpverleningszone Waasland.

"De voorbereidingen voor het produceren van de mondmaskers kwamen al vorige week vrijdag op gang", zegt Den Azalee-voorzitter Sofie Heyrman. "We zijn eerst op zoek gegaan naar de noodzakelijke en juiste stoffen. Intussen verzamelde het elektro-hergebruikcentrum van Den Azalee alle herstelde en bruikbare naaimachines, om vanaf deze week volop aan de slag te gaan." Na de zoektocht naar de juiste naaipartronen voor het snijden van de stoffen, kon maandag het snijden starten. De productie startte dinsdag. 

Om de mondmaskers te produceren werden het sociaal restaurant en de bistro De Variant in de Lamstraat omgebouwd tot naaiateliers voor het Zorgpunt Waasland. In de Heistraat zijn de personeelscafetaria en de strijkdienst omgebouwd tot naaiateliers. "Voorlopig is het moeilijk in te schatten hoeveel maskers we per dag kunnen afwerken. Iedereen moest nog wat kennis verwerven. Pas nu kunnen we zeggen dat de productie echt op gang is gekomen.", zegt directeur Peter Maris. 

Zowat alle beschikbare medewerkers zijn ingeschakeld om te naaien en de naaimachines te onderhouden. Als de productie vlot verloopt kunnen naast het Zorgpunt Waasland en de Hulpverleningszone Waasland mogelijk nog andere diensten op Den Azalee beroep doen voor het leveren van mondmaskers. (mb)