SINT-PAUWELS/LEUVEN. Lien De Saegher (KU Leuven) uit Sint-Pauwels heeft de Klasseprijs 2020 voor onderwijsscripties gewonnen. Lien De Saegher studeerde stedenbouw en ruimtelijke planning. 

Voor haar masterproef onderzocht ze in 14 leermethodes van de lagere school hoe wonen in Vlaanderen vandaag wordt gepresenteerd. Volgens De Saegher zijn in de meeste leermethodes vooral vrije villa’s te zien en dat is geen realistische verwachting voor de toekomst. Daarom pleit zo voor ruimte-educatie op school. "Elke dag verdwijnen er in Vlaanderen 10 voetbalvelden aan open ruimte, Vlaanderen raakt elke dag meer en meer versnipperd. We zullen op een andere manier moeten nadenken over wonen en bouwen.", aldus De Saegher. 

De jury koos haar werk uit 76 inzendingen. Ondanks de stevige concurrentie, landde de Klasse-redactie op een unanieme beslissing. "De Saegher slaagt er ook in een op het eerste gezicht ‘onsexy’ maar maatschappelijk zeer relevant thema op een heel verfrissende manier te brengen. Haar argumentatie is erg sterk opgebouwd. Ze verrast bovendien als niet-leraar met haar sterke analyse van de leermethodes én met haar kwalitatieve lesmateriaal.", weet juryvoorzitter Nele Beerens. 

Het was de 18de keer dat de Klasseprijs werd uitgereikt. (mb, foto: Kevin Faingnaert)