STEKENE. De gemeente Stekene roept z’n inwoners om op niet  massaal naar Nederland te trekken om te gaan winkelen, wandelen of fietsen. Daarmee reageert Stekene op de klagende Nederlanders over Belgen die de voorbije dagen over de grens trokken om te gaan winkelen. Wie toch de grens oversteekt,  doet dit best op minder drukke momenten en dus niet in het weekend en op feestdagen. 

Ook in Nederland zijn er coronamaatregelen zoals drukke plaatsen vermijden, alleen naar de winkel komen, anderhalve meter afstand houden en een mondmasker dragen. De regels om in groep over straat te lopen zijn in Nederland anders. In België is het toegelaten om met maximum vier personen samen te lopen, in Nederland mag dat slechts met maximum 2 personen.

"Het is aanlokkelijk om de grens over te gaan om te gaan funshoppen in onze buurgemeente Hulst, of in Sluis of Terneuzen, maar net als mijn Nederlandse collega-burgemeesters roep ik op om enkel noodzakelijke boodschappen te doen, en het liefst zo dicht mogelijk bij huis", zegt  burgemeester Stany De Rechter. "Nu niet-essentiële winkels bij ons gesloten zijn, trekken sommige Stekenaren naar Nederland. Toch willen wij vragen om in eigen regio te blijven en te shoppen bij Vlaamse (web)winkels. Zo steun je onze lokale middenstand, een sector die het broodnodig heeft in deze moeilijke periode", vult schepen van Lokale economie Pieter De Witte aan.

"Ook om te wandelen of te fietsen, hoeft men de grens niet over.", zegt schepen van Toerisme Lorette De Permentier. "Je kan onze eigen gemeente te voet of met de fiets (her)ontdekken, Stekene is rijk aan mooie, groene plekjes en stukjes ongerepte natuur. Je zal er van versteld staan hoeveel plekjes je nog niet ontdekt hebt. Fiets- en wandelkaartjes zijn te verkrijgen in het Infopunt Toerisme in de Dorpsstraat". (mb)