BEVEREN. De Fietsersbond Beveren heeft vrijdagmiddag rouwlinten gehangen aan het kruispunt van de Spoorweglaan met de N70. Daar kwam op vrijdag 24 april een 65-jarige fietsster om het leven bij een dodehoekongeval met een vrachtwagen. 

De actie kwam er als eerbetoon aan het slachtoffer en om aandacht te vragen voor de veiligheid van zwakke weggebruikers. In normale omstandigheden houdt de Fietsersbond exact een week na dergelijk ongeval een wake op de plaats van een dodelijk ongeval. Door de coronacrisis was dat nu niet mogelijk, vandaar het alternatief met de rouwlinten. 

"Tien jaar geleden voerde de Fietsersbond al actie aan hetzelfde kruispunt om aandacht te vragen voor de onveilige fietssituatie op alle kruispunten langs de gewestwegen N70 en N450 doorheen onze gemeente.", zegt Jan Verhavert, woordvoerder Fietsersbond Beveren. "We kozen toen dit gevaarlijke punt, omwille van de beladen geschiedenis, want op precies deze zelfde plek, kwam eerder al een jonge fietser om het leven door een ongeval met dode hoek. Jammer genoeg werd de noodzakelijke heraanleg van de N70 steeds uitgesteld, omwille van de vele discussies en gewijzigde plannen rond Oosterweel, tramlijn, Waaslandhaven, gewestwegen, …"

Om de veiligheid van de fietsers te verhogen vraagt de Fietserbond de invoering van 'vierkant groen' op elk kruispunt in de bebouwde kom langsheen gewestwegen of langs drukke invalswegen. Bij dat systeem krijgen alle zwakke weggebruikers tegelijk groen licht. Daarnaast vraagt de Fietsersbond een actieve opvolging door besturen en politie van de wettelijke verplichting om ten allen tijde de verkeersveiligheid bij bouwwerven of verkeerswerken te laten garanderen door een veiligheidscoördinator. "Het is onaanvaardbaar dat fietsers zich door werkzaamheden plots en onbeschermd op de rijbaan moeten begeven omdat een kraan of droogzuiginstallatie het voet- of fietspad inneemt zonder dat er een veilig alternatief voorzien is.", zegt Verhavert. "Het is aan de gemeente en de politie om op te volgen en op te treden." (mb)