ZWIJNDRECHT. Automobielvereniging VAB uit Zwijndrecht ziet een sterke stijging van het aantal batterijproblemen door de coronamaatregelen. Dat komt omdat auto’s langere tijd stilstaan, door korte verplaatsingen en koude nachten. 

Een autobatterij opladen kan doorgaans door zo’n 30 kilometer te zijden aan een constante snelheid. Maar door de coronamaatregelen kan dit niet. De politie ziet dergelijke rit niet als een essentiële verplaatsing en beboet hier zelfs voor. Daarom raadt VAB aan om bij batterijproblemen de wagen 15 minuten stationair te laten draaien aan een iets hoger toerental (1500 toeren/minuut) zonder stroomverbruikers aan.  Andere tips zijn: de auto binnen parkeren, korte ritten vermijden en gebruik een druppellader. 

Wie toch de baan op moet, ontkoppelt bij het starten en activeert dan ook best even de koplampen en schakelt nadien energieverbruikers als radio en gps uit.  Vermijd langdurig starten, beter enkele korte startpogingen na elkaar dan één lange.

vermijd bijkomende autopech

VAB geeft nog enkele tips mee om extra pech te vermijden:
- Verhoog de bandenspanning met 0,5 bar (zie instructieboekje) om afvlakking van de banden omwille van het langdurig stilstaan van de wagen te voorkomen;
- Controleer meteen na de coronamaatregelen ook de bandenspanning (bij koude banden);
- Dieselrijders vermijden best korte ritten omdat roetfilters sneller verstoppen bij korte ritten.

De lange stilstand is vaak slecht voor je wagen. Bij problemen adviseert VAB daarom om na de coronamaatregelen langs te gaan bij de garage voor een check-up.

De pechverhelping van VAB is nu tijdelijk veel complexer geworden, onder meer door het in acht nemen en toepassen van extra veiligheidsmaatregelen inzake hygiëne, en wegenwachters moeten werken in zeer moeilijke omstandigheden. Klanten beseffen ook dat ze moeilijk ergens anders terecht kunnen omdat de meeste garages en bandencentrales gesloten zijn of enkel nog noodherstellingen uitvoeren. Daarom vervangt VAB nu uitzonderlijk ook in opdracht van sommige constructeurs en leasingmaatschappijen batterijen en kunnen er bij bandenpech nieuwe banden geplaatst worden. (mb)