SINT-NIKLAAS. Om de leegstand in en rond de Stationsstraat aan te pakken, krijgt de stad Sint-Niklaas hulp van een ‘profploeg’ van de Vlaamse overheid. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits trekt 230.000 euro uit voor de renovatie van de eclectische stadswoning ‘de Salons’, waar ook het Huis van de Sint gevestigd is. 

Renovatie is nodig want een groot deel van het gebouw is in slechte staat. Bovendien trekt het museum te weinig bezoekers. Daarom wordt het gebouw niet enkel gerenoveerd maar ook getransformeerd tot een aantrekkelijk gebouw met zowel ruimte voor het museum als kantoren, flexwerkplekken als horeca. Ook de museumfunctie van ‘het Huis van de Sint’ blijft behouden. De stad gaat voor het project samenwerken met een private investeerder die een deel van de renovatiekost op zich neemt en het pand in concessie een nieuwe invulling zal geven

Eerder kreeg de stad al 270.000 euro voor de aankoop van 9 panden in de Reinaert-galerij. De steun werd toegekend voor de sloop van de gehele galerij en de opbouw van een groene zone waar inwoners kunnen wandelen.

"Leegstand in het centrum van een gemeente of stad kan voor verloedering zorgen en trekt ook meer leegstand aan. Ook Sint-Niklaas moedig ik aan om innovatief om te gaan met beschikbare ruimte en concrete, creatieve oplossingen te bedenken. Naast de ‘profploeg’ die kosteloos advies zal geven aan de stad om handelskernen nieuw leven in te blazen, maak ik voor Sint-Niklaas in totaal een half miljoen euro vrij voor de nieuwe invulling van de 9 panden in de Reinaert-galerij en ‘de Salons’, beter bekend als de jaarlijkse verblijfplaats van de Sint.", aldus Vlaams minister van Economie Hilde Crevits. (mb)