LOKEREN. AZ Lokeren en AZ Nikolaas gaan fuseren. Onder meer de materniteiten van beide ziekenhuizen waren samengevoegd op de hoofdcampus. Die stap is gezet omdat het als een klein regionaal ziekenhuis als AZ Lokeren zorginhoudelijk, organisatorisch, infrastructureel en financieel onhoudbaar is geworden om te voldoen aan de verwachtingen van een algemeen ziekenhuis. Het personeel werd dinsdag op de hoogte gebracht van de plannen. Het mag ook gerust zijn: er vallen geen ontslagen. 

AZ Lokeren zal zich omvormen tot orthopedisch & locomotorisch centrum - zeg maar specialisatieziekenhuis voor orthopedische en locomotorische aandoeningen - met verblijfsafdelingen, een dagziekenhuis en een revalidatiecentrum. Daarnaast komt er een polikliniek met een uitgebreid aanbod aan verschillende functieonderzoeken, medische beeldvorming, inclusief NMR en nucleaire beeldvorming, gespecialiseerde revalidatiekliniek, functie klinisch labo met bloedname, low-care dialysecentrum, oncologisch dagziekenhuis, inwendig dagziekenhuis voor infuustherapie en endoscopie, poliklinisch hoofd- en halscentrum enz. De plannen zijn ambitieus en komen tegemoet aan de vraag van de overheid om meer in te zetten op samenwerking en specialisatie.

"Het zijn ook voor ons zeer emotionele tijden, maar als bestuurders moeten we het gezond verstand laten zegevieren. Het voorgesteld plan is een zeer ambitieus, doordacht en evenwichtig plan dat een mooie toekomst geeft aan de AZL-campus.", zegt de Lokerse burgemeester Filip Anthuenis, "Het voorgesteld plan gaat gepaard met een heroriëntering van de medische zorgen waarbij acute medische zorgen worden afgebouwd en waarbij een uitgebouwd dagziekenhuis en een heus modern regionaal orthopedisch centrum wordt neer geplant. De onduidelijkheid en de op til staande heroriëntering zorgde begrijpelijk voor commotie bij het AZL-personeel maar we benadrukken dat er geen ontslagen zullen vallen." (mb)