REGIO. Drie op de vier bedrijven in de regio Antwerpen-Waasland hebben sinds het begin van de coronacrisis hun personeelsbestand behouden of uitgebreid. Dat blijk uit een bevraging van VOKA .  Het wijst er volgens Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, op dat de economie in onze regio tot nu toe vrij resistent was tegen deze crisis. 

Bedrijven krabbel terug recht na de lockdown. "12,9 % van de werkgevers zal eind dit jaar meer personeel tewerkstellen dan voor de crisis. Dat is twee procentpunt meer dan het Vlaams gemiddelde", zegt Luwel. "Zo’n 55 % zal een ongewijzigd personeelsbestand hebben, 3,9 procentpunt boven het Vlaams gemiddelde." Een op de vier bedrijven of 25 procent met personeel moest snoeien in het personeelsbestand. Dat cijfer kan volgens VOKA dit najaar stijgen tot 32 procent. In het meest ongunstige scenario zal 4 %, ofwel zo’n 15.800 arbeidsplaatsen van het totaal aantal private loontrekkende jobs in de arrondissementen Antwerpen en Waasland op de helling staan dit jaar. De Nationale Bank van België gaf aan dat in 2021 deze afslanking zich zal blijven voortzetten.

In de cijfers tellen tijdelijk werklozen mee als behouden personeel. Heel wat ondernemers vragen dan ook dat het coronasysteem van tijdelijke werkloosheid moet worden opengesteld voor alle bedrijven, tot minstens het einde van dit jaar. (mb)