Het meenemen van koffers op vluchten is dit jaar gemiddeld opnieuw 7 procent duurder geworden. De afgelopen vier jaar is er sprake van een stijging van 30 procent voor het inchecken van ruimbagage. Onderzocht zijn de tarieven van de tien belangrijkste airlines voor passagiers, met name vakantiegangers.

"Vooral Europese vluchten worden steeds meer een melkkoe voor reizigers die niet genoeg hebben aan beperkte handbagage. Voor een koffer van 23 kg moet gemiddeld 34 euro per enkele reis worden betaald, mits je online boekt. Dat wordt vaak pas tijdens het boekingsproces duidelijk, zodat prijzen vergelijken vooraf lastig is."

Een gezin kan aan koffers zo maar meer dan 300 euro extra kwijt zijn voor een toeristenvlucht. Bovenop de ticketprijs, catering en stoelkeuze. Voor één stuk gratis handbagage geldt meestal een maximumgewicht van 10 kg. Ook als je ruimkoffer zwaarder blijkt te zijn dan bij de aankoop is opgegeven, kunnen er volgens de website aan de incheckbalie dure 'sancties' volgen.  (Bron: KLM)