BEVEREN. Vanaf komend weekend staat fruit centraal in Hof ter Saksen in Beveren. In de maand oktober stelt de Nationale Boomgaardenstichting stelt meer dan 800 appel- en perenrassen tentoon. Het is een leerrijke tentoonstelling waarin ook de Beverse rassen Rode Walschaert en Brijzepeer aan bod komen. De Brijzepeer is een perenras dat vorige eeuw geteeld werd in het Waasland. Het ras zit helaas niet meer in de collectie van Hof ter Saksen en is dus erg gewild. Wie hierbij helpen, kan een seintje geven op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De fruitexpo is te bezoeken op 30 september van 10 tot 18 uur en vanaf 7 oktober tot en met 28 oktober elke zondag van 14 tot 18 uur.

BEVEREN. De oproep van presentatrice Frances Lefebure tijdens het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’ is goed opgevolgd. Maar liefst 164 mensen zich als orgaandonor in Beveren. "In de aanloop naar gisteren registreerden we al 23 nieuwe donoren, wat een pak boven het gemiddelde is. Afgelopen zondag registreerden we dan nog eens 121 donoren in Beveren en 20 op de permanentie in Kieldrecht. Onze mensen hadden hun handen dan ook meer dan vol.", aldus Luc Van De Vyvere van de dienst Burgerzaken. 

SINT-NIKLAAS. In de Abingdonwijk is het Gerdapark officieel geopend. Het park ligt tussen de bingdonstraat, Broederstraat, Kongostraat en Knaptandstraat. Waar vroeger de voetbalvelden van FC Gerda lagen, is nu een oase van rust waar buurtbewoners even kunnen verpozen. Door de talrijke wandel- en fietspaden vormt het park een snelle en autoluwe doorsteek naar het centrum of de school. 

VRASENE. Vandaag is het proefproject schoolstraat in de Cauwenstraat in Vrasene gestart. Bij het begin en einde van de schooldag zal de Cauwenstraat tussen VB De Zonnepit en GBS De Oogappel een half uur afgesloten worden voor het verkeer. Enkel voetgangers, fietsers en hulp- en nutsdiensten worden dan toegelaten. De inrichting van de schoolstraat moet de schoolomgeving verkeersveiliger maken bij de start en einde van de schooldag. 

BEVEREN. De herstelling van de schade aan de Gaanderij De Beveren, veroorzaakt door de brand van 31 augustus, gaat vlotter dan verwacht. Vandaag zullen de gemeenschappelijke ruimtes volledig afgewerkt zijn. De handelspanden zullen eind volgende week opgeleverd worden door reinigingsfirma Belfor.

SINT-NIKLAAS. Leerling-bestuurders kunnen nu ook deelnemen aan het fenomeen autodelen. Daarvoor werken VAB-Rijschool en cambio autodelen samen. Op drie plaatsen in Vlaanderen staat vanaf eind september een huurleswagen ter beschikking aan leerling-bestuurders. Door jongeren reeds in de oefenfase vertrouwd te maken met deelsysteem hopen VAB-Rijschool en cambio meer mensen te kunnen overtuigen van de voordelen van het autodelen. Uiteindelijk is het doel dat mensen minder snel een eigen auto kopen en meer een auto delen.

REGIO. De provincie Oost-Vlaanderen wijzigde begin dit jaar haar subsidiereglementen om erfgoedzorgers te steunen. De eerste projecten in onze regio die hiervan profiteren is de Kanselarij Phoebus Foundation vzw. De vzw krijgt voor een publicatie i.k.v. Vossen - Expeditie Reynaert 30.000 euro. Erfpunt Waasland krijgt voor het project Cenotaaf, een onderdeel om het funerair erfgoed in ere te houden, 8.150 euro. 

SINT-GILLIS-WAAS. Vrijdag is in Sint-Gillis-Waas een project gestart waarbij demente bejaarden kunnen tuinieren. Bart Verelst, bekend als Grote Bart in het TV-programma 'Het Goede Leven, heeft  samen met de hulp van TuinHier Sint-Gillis-Waas  een moestuin/kruiden/bloemen-bak geînstalleerd waarin de bewoners van woonzorgcentrum De Kroon hun eigen gewassen kunnen telen. De bak is voorzien op rolstoelgebruikers. 

BEVEREN. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts investeert 1,1 miljoen euro als hefboom voor 12 Oost-Vlaamse fietsprojecten met een totale investeringswaarde van € 5,8 miljoen. Daarvan is ruim 180.000 euro bestemd voor de fietssnelweg F4 in Beveren. Dat is de fietssnelweg tussen Antwerpen en Gent, die in Beveren langs de spoorlijn loopt. In totaal kost het Beverse stuk ruim 903.779,65 euro. 

BEVEREN. De onafhankelijk beweging Beveren 2020 legde afgelopen zaterdag op het gemeentehuis van Beveren een volledige lijst neer voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. De lijst bestaat uit 17 vrouwen en 18 mannen. Jacobe Kuipers is met haar 18 jaar de jongste. Acht kandidaten zijn jonger dan 30 jaar. Lijstduwer Hugo Dufour t is de oudste kandidaat voor Beveren 2020. Uitredend gemeenteraadslid Bruno Stevenheydens is lijstrekker. Op de tweede plaats komt uittredend OCMW-raadslid Annick Van de Vijver uit Beveren, gevolgd door Jan Creve, Denis Malcorps en Marina Apers. De campagne van Beveren 2020 draait rond de slogan ‘Een stem voor leefbaarheid’. (mb)